Friday, February 11, 2011

Aktiviti Wajib Setiap Tahun

Assalamualaikum n Salam sejahtera.

Dah terlalu lama x post apa2 en3 kat blog ni. X tau nak share ape. Tapi disebabkan tahap kebosanan yg melampau apabila tengok hanya post yang sama setiap kali masuk ke blog sendiri, Jadi AH rasa baiklah AH ceritakan apa2 yg sesuai dikongsi buat semua lapisan masyarakat tanpa memerlukan simbol 18SG, 18SX dan lain2.
Setiap kali bermula aje episod persekolahan dalam tahun baru, AH n the geng  ada projek yg perlu diselesaikan. Nak tahu ape? AH n the geng akan dilantik sebagai interior designer...tolong make up kan kelas Cikgu Suraya! Cikgu Suaraya ni sape? CIkgu Suraya ni kakak AH merangkap owner kelas ni, lah. Kebiasaannya AH n the geng akan ambil masa dlm 2 hari untuk settle kan semua. Belanja? Erm kita orang kontraktor bumiputera yang jujur. Hanya berbekalkan RM200 (hasil sumbangan budak2 kelas ni la) kita orang make over kelas ni supaya jadi cantik n ceria bagi memudahkan proses pembelajaran murid2 kelas ni.
Dipendekkan cerita, AH ada lah amik beberape keping gambar untuk simpanan sendiri... tapi kali ni AH share kan bersama. So tengok2 la apa-apa yg patut ya... :)


Hari Bertugas  : Sabtu (hari sekolah ganti) & ahad
Masa              : 7.30 pagi - 3 petang 
Sasaran          : 6 Cemerlang 


Bermula kisahnya....




Masa ni, cikgu sains tgh mengajar...kita orang kat belakang wat kije dam2 ja la. Tapi budak2 dalam kelas ni, asyik dok toleh kat kita orang kat belakang, suka sangat tengok kite orang duk potong alas meja yang kiteroang beli 12 meter panjangnya.. bukan main susah nk potong... setiap kali budak2 ni toleh AH akan tunjukkan simbol peace..pastu budak tu terus pandang depan balik sambil senyum2... malu la kot tu.. ha2 sopannya.. anak sapa la tu yer.. pic ni AH snap senyam2..bak kate industan chori chori chupke chupke... 


Macam inilah keadaan kelasnya sebelum kita orang masuk campur. Macam tongkah yang pecah dan pecah sekali lagi...apapun setelah kita orang buat penilaian, kiteorang berkeputusan untuk tidak merubah beberapa hasil tangan kitaorang tahun lalu sebab ianya masih baik dn boleh digunakan. so, tak payah membazir duit dan masa... renda tak payah tukar... alas papan kenyataan pun x payah tukar. Next year, kalau nk tukar warna baru tukar semua...


Pic ni pula AH amik setelah selesai fasa pertama. membalut meja anak-anak didik! He3 




Bersepah benar...inilah yg berlaku sepanjang proses menyiapkan kelas ni... pening gak kepala mula2..tp enjoy ja la..dah janji nk tolong..kenalah juga habiskan.. tp hati iklas... he3

WALLPAPER.. haha. disebabkan tahun ni x cat... dinding depan pula penuh dengan cop mohor tapak kasut. Maka AH n the geng buat keputusan utk pasang wallpaper aje... Utk mengekalkan konsep penjimatan, kiteorang hanya beli kertas pembalut hadiah yg rupenya ala2 wallpaper pastu kiteroang ukur penuh teliti and then lekat sendirilah... in baru siap sikit. Sat lagi ada gambar penuhnya ya.. tunggu...

Ini pula luahan2 tak puas hati buat geng2 yg asyik makan ja... keje x siap2 juga. tapi kenapa AH rasa dorang macam tujukan sentence tu pada AH ja...Haha.. teruk betullah dorang ni.. sampai hati!Huh!

Cantik tak? Cakap cantik dah la. penat dok siapkan benda alah ni sampai pukul 3 pagi. Selain buat kerja kontrak ni, kiteorang turut menyediakan perkhidmatan mmbuat Jadual tugasan dan lain2. Inilah hasilnya...


Dalam kesibukkan membuat kerja, AH sempat juga snap pic ni. Bukan apa, teringat zaman sekolah2 dulu. Ade gak wat xperimen cam gini... he3 Korang ingat lagi tak?Ingat kan....

Punyalah dasyatnya Ah n the geng ni, sampai langsi ni pun kiteorg supply. Home made taw! Kire pakej la. Tinggal tingkap tu ja kiteorg x taw sape yg buat. So ade sapa2 yg berminat ngan perkhidmatan kami, contact la yer...

Malasnya nak upload pic banyak2.. jadi kesudahnyanya korang saksikanlah sendiri ya. Setelah semuanya selesai disiapkan dengan penuh dedikasi..... Jom tengok apa jadi....








Taraaaaaa.....inilah hasilnya.... puas hati tengok suma dah jadi cantik dan berseri2 walaupun kiteorg x gunakan fabuloso... So, utk tahun ni...siap dah semuanya... utk tahun depan...tahun depan kita fikirkan konsepnya... tahniah buat geng2 semua yg tak berkira kerja...buat aje apa yang ada walau penatnya tuhan saja yang tahu. PUAS HATI. 

Haha...dengan bangganya, amik pic ini setelah kije siap..muka penat..tp tetap cool mcm xde ape2 yg berlaku.. he3... 

Terima kasih buat semua pembaca yg selalu singgah blog AH..cerita2 n pic mcm ni mmg exclusive dalm blog AH ja.. tempat lain xde. Ha..siap da entry kali ni... tak taw nak tulis ape lagi dah.. jumpa lagi next en3 lah yer semua... Assalamualaikum n Daaaaaaa.....................

10 comments:

Azwa Azee said...

cantek..semua biru kan..:)

Adah Hamidah - Bila Akal Mula Berfikir, Hati Akan Mentafsir - said...

Azwa terima kasih...biru lebih mendamaikan.. rasa mcm belajar di bawah langit biru :)

Anonymous said...

emmarosmarosley:ALA..NAPE HANG X AJAK AKU...TRINGAT DOLU2 TIME TREN BEBUDAK NASYID...SEKOLA NI LA KAN??

Adah Hamidah - Bila Akal Mula Berfikir, Hati Akan Mentafsir - said...

Betul2...rindu saat kta dk jadi sifu nasyid n pantun.. he3 bola jaring pun.. ko igt tak? hikhik.. miss the moment

Wild Cherry said...

Cantiknye kak AH hias kelas... Time WC skolah dulu ktorg kene wat sndiri..

Adah Hamidah - Bila Akal Mula Berfikir, Hati Akan Mentafsir - said...

thnsk WC... he3 saja bantu2... akak pun ms sekolah dulu kn wat sndri ja...budk2 la ni manjeee... he3 :)

Mummy Hanan said...

adah, akk nampak semua biru lah....hehehe minat biru ye.... but look nice lah...rajin nye awak yer...

Adah Hamidah - Bila Akal Mula Berfikir, Hati Akan Mentafsir - said...

Mummu Hanan: thnks kak... tema tahun ni biru kak.. mcm lagu wings tu..biru mata itamku.. he3 saja2 kak..ujung2 minggu..xde wat pe3.. mnabur bakti la dayanyer he thnks kak :)

Queen.Permaisuri / Suri Ryana said...

Rajinnya Adah..nanti boleh hiaskan rumah suri lak hhhehehhe :D just kidding..mesti student2 tu happy tgk kelas diorang lawa :))

Adah Hamidah - Bila Akal Mula Berfikir, Hati Akan Mentafsir - said...

he3..rajin ada maknaaaa tuuu...suri.. he3 :)

Post a Comment